Hormoni o kojima žene treba sve da znaju

Od njih zavisi sve. Koliko ćemo biti gladne, zimogrožljive, depresivne, vesele, umorne… Da li ćemo imati celulit, kakav će nam biti ten.

Kako nešto tako malo, kakva je većina žlijezda u našem organizmu, može da diktira i naše raspoloženje, i naš mjesečni ciklus, i gustinu kose, i nivo šećera u krvi, i apetit, i nivo energije, i metabolizam…

Može!

Jer žena je hormonsko biće. Njeno zdravlje i ljepota zavise mahom od hormona.

„Te iste male žlijezde određuju i koliko ćemo i kako spavati, da li ćemo imati celulit, kakav će nam biti ten. Od njih sve zavisi, a o njima tako malo znamo“, kaže prof. dr Sintija Stuenkel sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u San Dijegu.
Vrijeme je da se to promijeni i zato vas upoznajemo sa pet hormona koje luče neke od najvažnijih žlijezda u našem organizmu, tjelesnim procesima koje oni regulišu, ali i sa tegobama koje se javljaju usled hormonskog disbalansa.

Hormoni štitne žlijezde
Uloga: Štitna žlijezda luči dva glavna hormona – trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), a problem nastaje zbog njihove premale ili prevelike proizvodnje. Ovi hormoni regulišu tjelesnu temperaturu, metabolizam, rad srca i funkcionisanje nervnog sistema, utiču i na izgled i kvalitet kože. U oba slučaja dolazi do brojnih poremećaja u organizmu.

Znak da nešto nije u redu: Pojačano ili smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde odražava se na rad srca, metabolizam, nervni sistem, a kod žena i na reproduktivnu sposobnost. Hipertireoza ili pojačano lučenje hormona manifestuje se kroz ubrzan puls, iznenadno lupanje srca, učestale stolice, brzo i lako zamaranje, poremećaj spavanja i mršavljenje. Za smanjeno lučenje hormona karakteristično je gojenje i zimogrožljivost. Psihički problemi mogu da se jave u oba slučaja, a najčešće je riječ o zaboravnosti koju okolina uoči mnogo prije nego oboljela osoba.

Progesteron
Uloga: Reguliše funkcionisanje nervnog sistema i moždane funkcije, reguliše nivo šećera u krvi, odgovoran je za zdravlje urinarnog trakta, čuva gustinu kostiju, reguliše nivo vode u organizmu, osigurava zdrav san, štiti organizam u stresnim situacijama, pretvara masti u energiju, reguliše proizvodnju hormona štitne žlijezde i priprema organizam za trudnoću i porođaj.

Znak da nešto nije u redu: Ukoliko nivo progesterona u organizmu znatno osciluje, dolazi do pojačanog opadanja kose, hroničnog umora, poremećaja menstrualnog ciklusa, pojačane želje za slatkišima i gojenja, usporavanja metabolizma, naglih promjena raspoloženja, preskakanja srca, gubitka koštane mase.

Hormoni paratiroidne žlijezde
Uloga: Regulišu krvotok i rad organa, sprečavaju gubitak kalcijuma iz kostiju. Hormoni paratiroidne žlijezde takođe pomažu sintezu vitamina D.

Znak da nešto nije u redu: Grčevi u rukama i nogama i aritmija ukazuju na manjak hormona paratiroidne žlijezde, dok su simptomi povišenog nivoa hormona dehidratacija, stvaranje kamenja u bubrezima i osteoporoza.

Kortizol
Uloga: On progovara iz nas kad smo pod stresom, potpomaže pamćenje, reguliše nivo šećera u krvi, sprečava dehidrataciju organizma i upalne procese.

Znak da nešto nije u redu: Zajapurenost, pojačano opadanje kose, maljavost lica, osteoporoza i poremećaj menstrualnog ciklusa.

Grelin
Uloga: Grelin je poznat kao hormon gladi i hormon apetita, signalizira da je vrijeme za uzimanje hrane. Kad njegov nivo u organizmu poraste, javlja se snažna, urgentna potreba za hranom. Pokreće lučenje želudačne kisjeline i želudačnih sokova, bez kojih nema normalnog varenja.

Znak da nešto nije u redu: Osjećate glad ubrzo nakon obroka, ne osjećate nikakvo zadovoljstvo ni tokom jela ni nakon njega. Do poremećaja nivoa ovog hormona dolazi usled manjka sna i previše stresa.