KAKO JE NASTALA REPLIKA – I TATA BI SINE

Film „Ko to tamo peva” jedno je od omiljenih ostvarenja u historiji domaće kinematografije čijih se replika i dan-danas prisjećamo. Jedna od njih je „I tata bi, sine”.

„Ko to tamo peva” je film snimljen 1980. godine u režiji Slobodana Šijana, a prema scenariju Dušana Kovačevića. Radnja se odvija neposredno pred početak Drugog svjetskog rata, a grupa putnika je u dotrajalom autobusu firme „Krstić i sin” krenula za Beograd.

Jedna od zanimljivijih scena jeste ona kada Pavle Vuisić izgovara „I tata bi, sine”, a Božidar Bota Nikolić, direktor fotografije ovog filma, otkrio je nedavno kako je ona nastala.

Snimao sam sa Zoranom Čalićem film „Kakav deda, takav unuk”, koji je imao pola miliona gledalaca. Predložio sam Kovačeviću i Šijanu da odemo da gledamo šta je to što narod voli. Odbili su moj prijedlog. Otišao sam u bioskop i konstatovao da je ljubav ono što privlači publiku. Dušku sam rekao da u scenario za film „Ko to tamo peva” mora da ubaci ljubavnu scenu. On je napravio lik Nede Arnerić i Slavka Štimca. Duško je tek poslije napisao i ono čuveno: „I tata bi, sine”. Prije toga nije bilo ljubavi u našem filmu“, rekao je Bota.

Izvor: Noizz.rs