KRAJ ZLATNE ERE: Ova Tri Velikana Imala Su Nešto Zajedničko Što Rijetko Ko Ima…

Živojinović, Samardžić i Nikolić bili sunajveći simboli jugoslovenske kinematografije, ali i jednog vremena.

Kao što znate u poslednjih godinu i nešto dana , nažalost, napustila su nas tri najpopularnija glumca kinematografije bivše Jugoslavije. Svjedoci smo da su to glumci koji su ostavili neprocjenivi trag u filmskoj i televizijskoj produkciji. Njihove uloge su u bivšoj Jugoslaviji praznile ulice u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini,Crnoj Gori, Makedoniji i Sloveniji.

Nedavni odlazak Ljubiše Samardžića,posljednjeg među njima, podsjetio je sve nas i na njegove kolege Velimira Batu Živojinovića i Dragana Nikolića , koji su preselili prošle godine.

Nekako u sito vrijeme prve korake na velikom platnu napravili šezdesetih, a kasnije su, Bata, Gaga i Smoki su igrali po prvi put zajedno u filmu „Ljubavni život Budimira Trajkovića” iz 1977. godine. U Samardžić igra oca glavnog lika, Bata epizodnu ulogu, a Gaga je pozajmio glas jednom liku, zbog čega mu se ime nije ni pojavilo na odjavnoj špici.

U narednim godinama tri velikana djelila su kadar još mnogo puta, a pamtimo ih iz vremena partizanskih filmova. Igrali su zajedno u svima poznatim djelima „Partizanska eskadrila”, „Valter brani Sarajevo”, „Kozara i „Crvena zemlja”… a svoj veliki komičarski talenat pokazali u filmu „Razvod na određeno vrijeme”.

Tri velikana su igrali i u serijama, a u poznatoj seriji „Vruć vjetar”, po kojoj je Ljubiša Samardžić ostao upamćen, Gaga je gostovao tek u jednoj epizodi. Nikolić i Živojinović su zajedno radili i u seriji „Balkan ekspres”. Popuarna serija „Bolji život” je prva velika serija u kojoj su igrala sva trojica zajedno, ali Gaga, Smoki i Bata ni tada nisu snimali zajedničke scene.

Ovi glumci imali su nešto zajedničko što rijetko ko ima a to je talenat utkan kroz dobrotu, poštenje i šarm.

dalisteznali.novi.ba