Stižu prva izvješća o štetama: ‘Sve se srušilo, sravnilo sa zemljom, grad više ne postoji!’

Snažan potres koji je danas ujutro pogodio središnju Italiju izazvao je paniku među stanovništvom pokrajina Umbrije i Marke i bijeg na ulice gradova i mjesta u kojima je srušeno i oštećeno niz zgrada. Potres se osjetio na sjeveru Italije sve do Bolzana, na granici s Austrijom te na krajnjem jugu u regiji Pugliji, kao i u glavnom gradu Rimu, a stanovnici ga opisuju kao posebno neugodnog zbog toga što je dugo trajao. Potres se dogodio dva mjeseca nakon što je u prethodnom u kolovozu u pokrajini Markama jakosti 6,1 život izgubilo čak 300 ljudi.
‘BILO JE STRAŠNO’ Potres se osjetio i u Hrvatskoj, treslo se u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Metkoviću…

is-deciderHtmlWhitespace" cite="https://twitter.com/AurelianoFerri/status/792626644439724032" data-tweet-id="792626644439724032" data-scribe="section:subject">

Treći snažan potres ovog tjedna
Potres je zabilježen na dubini od 10 kilometara. Prema USGS-u, epicentar potresa bio je šest kilometara od umbrijskog mjesta Norcia, 68 kilometara jugoistočno od Perugie.
Potres je teško oštetio povijesnu baziliku svetog Benedikta u Norciji i prema prvim informacijama nanio velike štete, prenose agencije.
U Norciji je oštećena i gradska vijećnica. Televizijske snimke prikazale su svećenike kako mole ispred kipa svetog Benedikta ispred oštećene bazilike.
Potresom su uz Norciju najviše pogođena mjesta Castelsantagelo, Preci i Visso.
“U ovom trenutku nema vijesti o žrtvama”, kazao je zapovjednik talijanske civilne zaštite Fabrizio Curcio na konferenciji za novinare. “Nekoliko je ozlijeđenih osoba, od kojih jedna teže”, rekao je dodajući da su mnoge ceste zatvorene.
RAI je prenio da su tri osobe spašene iz ruševina u gradu Ussiti.
Ljudi su izašli na ulice u pokrajini Marke pogođenoj potresom, ali i u drugim dijelovima Italije uključujući i glavni grad Rim u kojem se također osjetilo dugotrajno podrhtavanje.
Ovo je već treći snažan potres ovog tjedna. Dva jaka potresa koja su se dogodila u srijedu navečer izazvala su paniku, ali ljudskih žrtava srećom nije bilo.