Ovako možete smisliti lozinku koju neće probiti ni – haker

Pomoću posebnih računalnih programa koji brzo pronalaze moguće opcije, otkrivanje vaših šifri na svim programima i društvenim mrežama je lakše nego što mislite. Jedan haker otkriva kako stvoriti lozinku koji se lako pamti, a teško provaljuje.
Kurt Muhl koji radi kao savjetnik u tvrtki za etično hakiranje RedTeam Security i otkriva da je najlakši način za smišljanje passworda koji nitko neće hakirati, zapravo smišljanje jedne rečenice, a zatim iskorištavanje početnih slova svake riječi u rečenici.

Najbolja kombinacija
“Evo, na primjer, rečenica ‘Kupio sam kuću za 1$’. Vaša lozinka bi bila Kskz1$. Ima veliko slovo, broj i znak, a to je najbolja kombinacija za lozinku, a i lako se pamti”, kaže.
Kurt navodi i da su lozinke, poput jedne riječi s brojem ili brojevima na kraju najlakše za provaljivanje, jer su najčešće.


Kaže da za probijanje lozinki u stilu “123456789”, koje se godinama pojavljuju na vrhu lista najgorih mogućih lozinki, treba tek nekoliko sekundi.
“Primjerice, povezuje se mjesto odakle ste, neki sportski tim iz te države ili grada i broj najboljeg igrača. Hakeri se koriste općim stvarima, ali ja nikada ne nagađam lozinke, već koristim jedan program koji ima listu ‘zajedničkih stvari’, koje bi ljudi mogli iskoristiti kao svoju lozinku”, otkriva.