Apple predstavio novi MacBook Pro – tanji, lakši i brži laptop

Apple je na događanju pod nazivom Hello Again napokon predstavio novo izdanje svog popularnog laptopa MacBook Pro, koje će zamijeniti dosadašnju, ‘zastarjelu’ liniju tih računala. Apple je ubacio dosta toga, ali i izbacio neke uobičajene stvari.
Recimo, klasični USB port je “vani”, a zamijenili su ga reverzibilni USB Type-C portovi, koji se sve češće biraju kao primarna vrsta kablovske veze na svim uređajima.
Prošle su tri godine otkako je američka tvrtka obnovila svoju liniju laptopa, dok se jedina posljednja značajna promjena ogledala u uvođenju Force Toucha. Kako piše The Verge, izgleda da se Apple iskupio tako što je iz temelja promijenio i redizajnirao MacBook Pro.
Novi MacBook Pro prati metalni okvir sa svih strana što odaje potpuno novi doživljaj uređaja.
Ipak, ono što najviše zanima stare i nove korisnike je svojevrsna traka iznad gornjeg reda tipkovnice pod nazivom Touch Bar koji je novi ekran OLED tipa. Na njega je pomaknuta i tipka “Esc”, a njene druge uloge su identifikacija korisnika preko otiska prsta Touch ID, kao i navigacija kroz uređaj.
Najtanji do sada
Također, novi MacBook Pro je s 14,9 milimetara najtanji Appleov flagship laptop do sada. Dostupan je u sivoj i srebrnoj boji. Svi predstavljeni uređaji imaju Retina ekrane rezolucije 2.560 x 1.600 piksela, s još tri niže podržane rezolucije.
Uređaj prati povećani Force Touch trackpad koji je u odnosu na prethodnike gotovo dvostruko veći u svojoj površini.
Novi MaxBook Pro prati druga generacija tastature opremljene butterfly tehnologijom. Ekan je 67 posto svjetliji od prethodnog i korisniku će odašiljati i do 25 posto više boja, a Apple jamči da će i osim svega navedenog, display trošiti manje energije od prethodnog.
Svaki model ima web kameru (720p rezolucija, FaceTime oznaka).

https://www.youtube.com/watch?v=wJdeVtnUxuk

MacBook Pro od 15-inča sada pokreće Intelov quad-core Core procesor i7 s 2,133mHz. O grafici se brine ATI Radeon Pro s 4 GB RAM-a, a interna memorija smještena je na dvostruko bržem SDD-u od 2 TB. Također, Apple tvrdi da su novi zvučnici glasniji i kvalitetniji od onih na posljednjem MacBooku Pro.
Mlađeg brata od 13 inča pokreću Core i5 i i7, ovisno o izboru, dok je grafička kartica Intelova Iris Pro. Oba stroja opremljena su Thunderbolt 3 USB Type-C utorima, a tu je i 3,5-milimetarski utor. S druge strane, nema slota za SD kartice. Baterija će trajati do 10 radnih sati.
Cijena 15-inčnog laptopa bit će 2399 dolara (2200 eura), dok će manja verzija koštati 1499 dolara (1370 eura).
Inovativni Touch-Bar
Dobra vijest je da sva tri modela imaju 3,5 mm audiopriključak, kao i bateriju koja traje do 10 sati rada, a računala pogoni macOS Sierra operativni sustav.
Najveća novost koju ova računala unose u laptop-društvo je Touch Bar traka, koja je, zapravo OLED ekran osjetljiv na dodir, visoke rezolucije.
Touch Bar mijenja red funkcijskih i Esc tipki, a može se koristiiti i u aplikacijama, kad se u ovisnosti od one u kojoj radite prikazuje sadržaj trake – glazbeni player će vam pokazati glazbene kontrole, program za obradu fotografija kistove i alate za rad s takvim sadržajem, dok ćete u Apple Office pandanu vidjeti klasične opcije za obradu teksta, tabela ili kreiranje prezentacija.
I Siri je dobila svoje posebno mjesto u Touch Bar OLED traci, a na krajnjem desnom mjestu je tipka za uključivanje i isključivanje u koji je ugrađen skener otiska prsta.