Nakon ovog teksta vise nikad necete objaviti sliku svoje dece na drustvenim mrezama!

Prošle zime u Srbiji se zamalo desila nezapamćena tragedija. Otmičari iz inostranstva su oteli dvogodišnju devojčicu Mašu tako su sve informacije o boravištu deteta pronašli putem Fejsbuka, na profilu jednog člana porodice koji je bio javan.
Srećom, devojčica je pronađena, ali se u javnosti probudila svest o tome da, u eri društvenih mreža, više nijedno dete nije bezbedno.
Mame i tate, pročitajte ovaj tekst do kraja, a potom dobro razmislite da li ćete putem Instagrama, Fejsbuka i drugih mreža deliti slike s letovanja vaših mezimaca, njihove uspehe u školi ili simpatične gafove, čak i sa najbližim prijateljima i rodbinom.

Jednostavno, kad su naša deca u pitanju, malo paranoje je sasvim zdrava opcija. Zato, obratite pažnju na ove stvari:

– Nikad, ali NIKAD ne objavljujte lokaciju svog deteta. Opcija “čekiranja” jednostavno ne dolazi u obzir!

– Ne pričajte javno o njihovim hobijima i navikama. Na društvenim mrežama ne objavljujte u koju osnovnu školu idu, gde na trening, a gde u muzičku.

– Obrišite sve slike na kojima se vidi bilo koja zvanična informacija o vašem detetu, ma makar to bila i pohvalnica za takmičenje u recitovanju.

– Ne objavljujte dokaze o tome da ste dete doveli u opasnost. Prosto je ko pasulj, možete da završite u zatvoru ili da vam socijalne službe oduzmu decu

– Golišave slike s plaže ili iz kade ne dolaze u obzir. Pa čak ni one na kojoj su vaša deca polugola. Nikad ne znate koji će bolesnik to dalje da distribuira i u koje svrhe

– Ne blamirajte svoje dete! Ma koliko da je slatko tako musavo i trapavo danas, jednog dana će vas mrzeti što ste ga sramotili u javnosti. Zapamtite, jednom objavljeno na internetu, ostaje zauvek na internetu. Internet ne prašta.

– Ako već insistirate da objavljujete fotografije svoje dece, nemojte i tuđe! Čak ni ako imate usmenu ili pismenu dozvolu roditelja. Ako se nešto desi, ma i ako samo nisu zadovoljni grimasom svog mališana, vi možete završiti pred sudom.