OTKRIVENO ZAŠTO JE VAN GOGH ODREZAO SEBI UHO: Odgovor pronađen u pismu njegovog brata

Najnovija istraživanja povjesničara pokazala su da si je Vincent van Gogh odlučio odrezati lijevo uho nakon što je 23. prosinca 1888. saznao da će mu se brat Theo zaručiti. Navodno je strahovao da će nakon toga ostati sam, bez financijske pomoći brata koja mu je omogućavala da se posveti slikanju, piše Telegraph.
Povjesničar umjetnosti Martin Bailey tvrdi da je upravo ta vijest natjerala Vincenta van Gogha na destruktivan čin. Bailey je to svoje viđenje iznio u svojoj knjizi navodeći kako je složio mozaik nakon što je pročitao sva obiteljska pisma iz tog razdoblja.

Povjesničari su do sada smatrali kako si je Van Gogh odrezao uho nakon svađe s Paulom Gauguinom, a da je za bratovu svadbu doznao tek naknadno. No, Bailey je predstavio uvjerljivu teoriju da je za svadbu doznao ranije tog dana.
“Samo nekoliko sati prije nego što si je odsjekao uho Van Gogh je primio pismo iz Pariza. U njemu je bila vijest kako je njegov brat sreo Johannu ( Jo) Bonger, mladu Dankinju tijekom posjeta gradu te da su se odlučili vjenčati”, stoji u Baileyovoj knjizi i nastavlja se: “Vincent je strahovao da će izgubiti svog druga. Strahovao je da će mu brat uskratiti financijsku podršku što će ga u nastavku života onemogućiti da slika. Zaruke možda nisu bile ključan uzrok , no potakle su njegov destruktivan čin.”
Prema podacima iz Muzeja u Amsterdamu, Theo je istoga dana pisao bratu o financijskoj podršci, međutim to pismo je izgubljeno.
Dva dana prije toga Theo je pisao majci koju je tražio odobrenje za vjenčanje.
Van Gogh je nakon svog čina završio u bolnici.
Theo i Jo su se zaručili tjedan dana poslije susreta braće u bolnici, a trebali su se vjenčati u travnju. Theo je umro od sifilisa dvije godine kasnije, a Vincent si je nešto prije toga sam oduzeo život.