PROŠLO JE VEĆ 25 GODINA OD NJENE SMRTI: Pjevačica srebrnastog glasa i dalje živi u srcima obožavalaca

Iza Đurđice su ostali vječni hitovi poput Šuti, moj dječače plavi, Plava košulja, Da te ne volim i drugi.

Prije 25 godina preminula je jedna od najpopularnijih pjevačica bivše države – Đurđica Barlović. Pjevačica grupe Novi fosili nikad nije prežaljena, a i dalje slovi kao najbolji vokal koji je ta grupa ikad imala.

S Novim fosilima je stekla veliku slavu. Zajedno su snimili pet albuma, a nakon LP albuma “Za djecu i odrasle” iz 1982. godine, Đurđica odlazi iz Novih fosila u želji da sredi svoj privatni život, ali i da započne solo karijeru. U međuvremenu je  postala  sretna supruga i majka dva sina.

“Svi su mislili da ću se poroditi na sceni”, rekla je u šali jednom prilikom jer je čekajući svoje prvo dijete pjevala do “posljednjeg daha” nastupivši na festivalu “Split '82” samo četiri dana prije nego će se poroditi.

Tokom solo karijere objavila je četiri albuma: 1984. Đurđica, 1985. Za tebe ću…, 1986. Ti si to moje nešto i 1988. Da odmorim dušu. Na njima se ističu pjesme: “Dalje moram sama”, “Osjećam to”, “Ljubiš me u vrat”, “Da odmorim dušu”, “Sestrice”. 1992. je trebala izdati novi album ali je smrt bila brža. Nakon njene smrti objavljen je album Nedovršena priča 1993. koji je obuhvatio njene najpoznatije pjesme iz vremena s Novim fosilima i solističke karijere, a 2009. izlazi dupli album Zlatna kolekcija s njenih 46 najboljih pjesama iz razdoblja Novih fosila i samostalne karijere.

Umrla je od posljedica akutnog infarkta srca izazvanog trombozom desne koronarne arterije, 26. kolovoza 1992. godine u 18 sati, na Internom odjelu bolnice u Zadru.

“Đurđica je otišla od nas kada je željela srediti svoj obiteljski život, jer mi smo radili urnebesnim tempom” – rekao je vođa Novih fosila Rajko Dujmić, na vijest o smrti Đurđice Barlović. – “Njoj je obitelj bila važnija od nas, važnija od bilo kakvog nastupa, novca. Ona je bila rođena za majku, suprugu, a opet – s druge strane – ona je isto tako bila vrhunska pjevačica… i to kakva! Nikada zbog nje nismo otkazali koncert, nikada joj nije „pukao“ glas. Bila je čvrstog i stabilnog zdravlja. Zato me i iznenadio taj prerani odlazak. Tog dana kada je umrla, vjerovali ili ne, svi satovi u mom stanu su stali. Kasnije sam čuo tu tužnu vijest…”

Na dugotrajnim turnejama po bivšem SSSR-u, Đurđica Barlović upoznala je i Zdenku Kovačiček: – “Strašno me je rastužila vijest o smrti Đurđice. Naprosto ne mogu vjerovati. Na tim dugotrajnim turnejama po Rusiji, koje su trajale i po nekoliko mjeseci, mi smo se lijepo družile. Ona je već tada, početkom sedamdesetih, bila vrhunska pjevačica. Budući da smo bile neudane, ponudila sam joj da stanuje kod mene. Bila je izvrsna domaćica i prijateljica. Vrlo skromna. Već tada sam primijetila njenu želju i sklonost ka obiteljskom životu. Sve je sama šivala i bila sam sretna kada joj je krenulo u profesionalnom i privatnom životu.”

djurdjicaNFBUKA